Soklen: Før du overhovedet begynder at tænke på farvetemperatur og CRI-værdier, bør du undersøge præcist hvilken sokkel, du skal bruge! Kig både efter sokkeltype og dimensioner, så du er sikker på, at pæren passer til netop din lampe.
Dæmpbarhed: Skal lampen kunne dæmpes på den ene eller anden måde, så vær sikker på, at pæren du køber kan dæmpes – efter at hele verden er gået over til LED, er dette nemlig ikke en selvfølgelighed! Læs mere om dæmpning
her!Farvegengivelsen: Dette betyder, hvor god pæren er til at gengive farver, som de ser ud i naturen i naturligt lys! Vælg en pære med god farvegengivelse – dvs. en CRI på mindst 90 - de steder hvor farvegengivelsen er særlig vigtig.
Lysets farve: Lys er ikke bare lys! Vurder hvilken lystype, du søger:
- 2.700-3.300 Kelvin er et varmt lys, der minder om glødepærens lys.
- 3.300-4.000 Kelvin giver et neutralt lys.
- 4.000 Kelvin giver et køligt lys.
Som tommelfingerregel er en kelvin på 2.500-2.700 det bedste lys at slappe af i, en kelvin grad på 4.000-4.500 er det mest optimale at arbejde i, og en kelvin grad på 6.000 eller derover er godt mod vinterdepression, eller hvis man har brug for lidt ekstra energi.
(protip: en lampe, der kan skifte temperatur, gør det let at vælge det lys, du har brug for i løbet af dagen)Energimærket: Gå selvfølgelig efter LED, da de altid er de mest energi-effektive pærer - men vær også opmærksom på den nye energimærkning, hvor en pære, der tidligere var A eller bedre, nu er omkring E!