Kasper Thorup – en up coming dansk designer



KASPER THORUP - EN UP COMING DANSK DESIGNER
Vi har mødt Kasper Thorup til en lille snak omkring det der driver ham og ikke mindst hans design. Kasper Thorup blev særligt kendt i Danmark efter sin deltagelse i DR1s livsstils- og kulturprogram Danmarks næste klassiker. Læs med om bliv klogere på en vaskeægte ”træmand”, der er helt sin egen og som har fundet en særlig passion i at skære helt ind til benet når det kommer til udtrykket og funktionaliteten – og så præsenterer vi dig også for hans spændende lamper.


<hr> Kreativ siden barnsben


Kreativ siden barnsben

Kasper fortæller at han altid – eller i hvert fald så lang tid som han kan huske har lavet og bygget ting. Legen var at bygge det op, og ikke at lege med det efterfølgende, hvilket især skuffede hans lillesøster.

”Jeg tegnede, snittede, samlede og kastede mig ud i alverdens materialeprojekter. Mine forældre må til tider have troet at jeg var skør, men jeg har aldrig kunnet lade en ide ligge. Hvis jeg først fik en tanke om at noget kunne gøres bedre og anderledes skulle det afprøves. Og det blev det i stor stil, mine forældre har lagt hus og have til lidt af hvert”.


Når jeg bliver voksen vil jeg være…
Når man lytter til Kasper Thorup der fortæller om sine designs, er det som om at han drømmer sig hen i helt anden verden. Hans passion er ægte og uden omsvøb. Han er visuel, eftertænksom og meget dragende når han fortæller.

Med en kreativitet og en iver for at udfordre og lege med materialer, som har stået på siden han var helt lille er det næsten naturligt at tro at han altid har villet være noget med at tegne eller hvor han bruger hænderne. Men som med alle andre små drenge har han ligeledes drømt om at blive politibetjent, senere blev drømmen at være teambuilding instruktør – ja endda psykolog.
Vi var nysgerrige på hvornår han egentlig fandt sin rette hylde og følte sig hjemme.

”Det tog mig faktisk er par år efter gymnasiet, før det gik op for mig hvad jeg virkelig ville. Jeg har nok hele tiden vidst det, men tænke at det er der ikke en sikker fremtid i. Jeg har hele tiden vidst at jeg var kreativ, og havde ideer som jeg førte ud i livet. Da jeg besluttede mig for at søge ind på Det Kongelige Danske Kunstakademi i København føltes det bare rigtigt, og da startede vidste jeg straks at jeg var i mit rette element. Mine 5 år på akademiet var fantastiske og en stor legeplads hvor jeg brugte stort set alle mine vågne timer”.


Store sko at udfylde
Med en dansk designhistorie der tidligt satte sig på verdenskortet som noget helt unikt inden for design er det bestemt nogle kæmpe sko Kasper Thorup skal udfylde. Den danske designhistorie har været stor inspiration for designere og arkitekter i både ind- og udland. I blandt de store danske designere finder Thorup også sin inspiration, og krydrer den med Kasper Thorup. Hans designs bringer associationer til både Poul Kjærholm og Jørgen Kastholm – begge møbelarkitekter som satte dagsordenen for funktionelt design for mere end 50 år siden.

”Jeg er inspireret at vores klassiske designtraditioner. Jeg er inspireret af samtiden og de ting jeg er omgivet af i hverdagen. Bygningers kompositioner, rå industri og natur. Jeg søger ikke inspiration, det opstår mere intuitivt for mig. Jeg ser bort fra det allerede eksisterende, og er åben for alt det jeg er omgivet af”.

At være kreativt tænkende er ikke et 8-16 job, der kan passes ved et skrivebord, derfor er det også sjældent at Kasper Thorup sidder stille med en blyant i hånden og designer.

”Mine ideer og kreative proces opstår pludseligt. Jeg kan få en idé under aftensmaden, og tager straks i mit værksted for at komme i gang. Når jeg fordyber mig i processen, har jeg brug for total ro”.



”At være med i Danmarks næste klassiker, har givet mig muligheden for at fortælle min historie og måde at arbejde på som designer. Det har være enormt lærerigt og spændende at kunne få lov til at invitere folk indenfor i mit designvirke og design proces."




4 hurtige til Kasper Thorup

4 hurtige til Kasper Thorup

Når man lytter til Kasper Thorups historie, ambitioner og ikke mindst hans store passion for design så møder man en sympatisk og varm ung mand, som man virkelig har lyst til at lytte på og til. Vi stillede ham 4 hurtige spørgsmål – men svaret var hver gang eftertænksom og detaljeret.


  1. Din største oplevelse inden for design?
    Det er svært at svare på, der har været mange både små og store oplevelser der underbygger helheden. At se mine møbler og lamper hos forhandlere eller hjemme i private hjem er en helt vild oplevelse. At forhandlere, kunder og samarbejdspartnere tror på mine produkter, er det fuldendte for mig.

  2. Hvad læser du/lytter til lige nu?
    Som podcast er stor fan af ”Her går det godt” med Esben Bjerre og Peter Falktoft og når den står på læsning, nyder jeg at læse artikler i det danske herremagasin Dossier.

  3. Hvor skal din vej og dine drømme tage dig hen næste gang?
    Jeg håber at mit designvirke, kan bringe mig rundt i verden og give mig lov til at arbejde sammen med dygtige fagfolk internationalt

  4. Hvis du kunne vælge død eller levende, hvem ville du så helst designe noget sammen med?
    Det ville være en stor ære at møde Poul Kjærholm. Jeg har stor respekt for hans forståelse og nysgerrighed for materialer og håndværk.


Tv-programmet Danmarks næste klassiker

Tv-programmet Danmarks næste klassiker

I 2019 kunne man i 6 afsnit følge en række unge danske møbeldesignere på DR1 i tv-programmet Danmarks næste klassiker. Et program hvor de til hver uge skulle fremvise et nyt produkt i en given kategori (stol, spisebord, lampe, børnemøbel, sofa og lænestol). Hos Lampemesteren holdte vi selvfølgelig ekstra øje med programmet hvor der skulle designes en lampe. Læs med her hvor Kasper Thorup fortæller lidt om det at være med i et program hvor man på kort tid blev udfordret, inspireret og vurderet.

”At være med i Danmarks næste klassiker, har givet mig muligheden for at fortælle min historie og måde at arbejde på som designer. Det har være enormt lærerigt og spændende at kunne få lov til at invitere folk indenfor i mit designvirke og design proces. At have et tv-hold med næsten 24/7 der løbende stiller dig spørgsmål om hvad du laver, hvorfor og hvad dine tanker er omkring det du laver, gør at man hele tiden skal forholde sig til det man gør hvilket giver en enorm selvforståelses”.

Vi var nysgerrige på at vide hvad der havde været den største udfordring ved at være med i programmet, og uden tvivl svarede Kasper Thorup:

”Jeg blev klart mest udfordret ved spisebordsstolen, da det uden tvivl er et af de sværeste møbler at formgive. Under min studietid, lærte vi at spisebordsstolen er et af de mest udfordrende møbler at designe, da det skal leve op til mange kriterier. Derfor havde jeg også en enorm ærefrygt da jeg gik i gang. Det var derfor et svært møbel at starte ud med, men også noget der gav mig troen på mig selv i resten af programmet, da det gik rigtig godt”.

Thorup fortsætter og fortæller at han lærte klart mest af at designe spisebordsstolen – både på det personlige og faglige plan. Inden programmet startede besluttede han sig for at han ikke ville tvivle på sin intuition særligt fordi de skulle arbejde under massivt tidspres.

”Jeg lærte at stole på min intuition, og gå efter det jeg tror på fungerer”.

Kasper Thorup designede nogle ret fine produkter til programmet, og på spørgsmålet om hvad han er mest stolt af, bliver der med et drømmende blik og stort smil svaret:

”Jeg var klart mest stolt af stolen. ikke mindst fordi jeg vandt for bedst design i kategorien men fordi jeg aldrig havde troet at jeg kunne designe en spisebordsstol så tidligt i min karriere, som samtidig er blevet så anerkendt nationalt og internationalt”.
Kunsten at lege med lys

Kunsten at lege med lys

I Tv-programmet ser man Kasper Thorups første møde med at designe lys. En udfordring der måske nok var sværere end forventet. Han nævner selv at det mest udfordrende ved at arbejde med lys er reflektionen, farvegengivelsen og ikke mindst at begrænse det for ikke at blænde og samtidig sprede sig i rummet.

Kasper Thorup har designet de elegante og minimalistiske Patrone pendler, som er håndlavet af lokale håndværkere i København. Materialet er blevet udfordret og Thorup har formået i samarbejde med håndværkerne at gøre det ”umulige”. Hans design er en cylinder med en masse små perforeringer – og det var netop disse perforeringer der skulle vise sig at blive en udfordring. Flere steder blev han mødt med at det kunne man ikke – og da slet ikke at skabe flere der skulle være ensartet. Men en vis portion stædighed og ikke mindst håndværksmæssigt snilde tog Thorup kampen op og forsøgte selv – resultatet blev godt. Kasper Thorup fandt nogle lokale kunsthåndværkere som gjorde det muligt at sætte Patrone pendlen i produktion.

I 2020 blev serien udvidet med væglamper, som har samme stringente udtryk som Patrone pendlerne.

Hos Lampemesteren er vi helt vilde med Patrone serien, og selvfølgelig også nysgerrige på om der kommer flere lampedesigns fra Kasper Thorup.

”Der kommer uden tvivl flere lamper fra min hånd, men hvornår kan jeg ikke sige”