Energimærkning anno 2023:
Hvad er forskellen på den gamle og nye 2023 energimærkning?
De gamle mærkninger brugte en skala fra A++ (mest effektiv) til E (mindst effektiv), som var baseret på produktets energiforbrug i kWh pr. 1000 timer. De nye mærkninger bruger en skala fra A (mest effektiv) til G (mindst effektiv), som er baseret på produktets energieffektivitet i lumen pr. watt2. Lumen er et mål for lysstrømmen, dvs. hvor meget lys produktet udsender. Watt er et mål for effekten, dvs. hvor meget energi produktet bruger.
De nye mærkninger giver også mere information om produktets lysstrøm, farvetemperatur, fatningstype og energiforbrug. Farvetemperatur er et mål for lyskildens farve, som kan være varm (rødlig), neutral (hvid) eller kold (blålig). Fatningstype er den del af produktet, som passer ind i lampen eller armaturet.
De nye mærkninger har en QR-kode, som du kan scanne med din smartphone for at få adgang til den europæiske produktregistrering for energimærkning (EPREL), hvor du kan finde detaljerede oplysninger om alle modeller på det europæiske marked.
De nye mærkninger gælder for alle lyskilder, såsom pærer eller LED-moduler/lamper, samt for styreenheder, som er nødvendige for at tilslutte lyskilder til elnettet. De gamle mærkninger gælder kun for pærer og LED-lamper.
Hvordan du konverterer de gamle energimærkninger til de nye?
Det er ikke så let at konvertere de gamle energimærkninger til de nye, fordi de bruger forskellige måleenheder og skalaer, men for at konvertere de gamle energimærkninger til de nye, skal du kende produktets lysstrøm og effekt. Du kan finde disse oplysninger på produktets emballage, på den gamle energimærke eller på EPREL. Du skal også kende den nye energieffektivitetsklasse for produktets lysstrøm, som du kan finde på den nye energimærke eller på denne tabel.
•Når du har produktets lysstrøm og effekt, kan du beregne produktets energieffektivitet i lumen pr. watt ved at dividere lysstrømmen med effekten. For eksempel, hvis et produkt har en lysstrøm på 800 lumen og en effekt på 10 watt, er dets energieffektivitet 800/10 = 80 lumen pr. watt.
•Du kan så sammenligne produktets energieffektivitet med den nye energieffektivitetsklasse for produktets lysstrøm. For eksempel, hvis et produkt har en lysstrøm på 800 lumen, skal det have en energieffektivitet på mindst 210 lumen pr. watt for at være i klasse A, mellem 120 og 210 lumen pr. watt for at være i klasse B, osv.
•På den måde kan du finde ud af, hvilken ny energimærke et produkt ville have, hvis du kun kender den gamle. Men du skal være opmærksom på, at de nye energimærkninger også giver andre oplysninger om produktets egenskaber, såsom farvetemperatur, fatningstype og støjniveau, som du ikke kan finde på de gamle energimærkninger.
Hvordan kan jeg finde ud af, om et produkt overholder de nye energimærkningsregler?
For at finde ud af, om et produkt overholder de nye energimærkningsregler, skal du gøre følgende:
•Kontrollere, om produktet har en ny energimærke, som viser energieffektivitetsklassen fra A til G, samt andre oplysninger om produktets egenskaber.
•Scanne QR-koden på energimærket med din smartphone for at få adgang til den europæiske produktregistrering for energimærkning (EPREL), hvor du kan finde detaljerede oplysninger om produktets energiforbrug, lysstrøm, farvetemperatur, fatningstype og støjniveau.
•Sammenlign produktets energieffektivitet i lumen pr. watt med den nye energieffektivitetsklasse for produktets lysstrøm. Lumen er et mål for lysstrømmen, dvs. hvor meget lys produktet udsender. Watt er et mål for effekten, dvs. hvor meget energi produktet bruger.
•Vær opmærksom på, at de nye energimærkningsregler gælder for alle lyskilder, såsom pærer eller LED-moduler/lamper, samt for styreenheder, som er nødvendige for at tilslutte lyskilder til elnettet. De gamle energimærkningsregler gælder kun for pærer og LED-lamper.